25. heinäkuuta 2013

Esittävää taidetta lapsille: "Ohjaajan tiistai"

Kirjoittanut Ari-Pekka Miettinen
Esittävän taiteen opiskelija, esiintyjä ja lastenteatteriryhmä Pumpernikkelit ohjaajaLastenteatteriryhmä Pumpernikkelit, photo Ari-Pekka Miettinen


Esittävää taidetta lapsille: "Ohjaajan tiistai"

PASILA, KOTI KLO. 5.30
Herätys. En torkuta kelloa, se olisi liian vaarallista näin varhain. Kahvinkeitin päälle, sitten suihkuun ja tietysti isken varpaani lattialistaan! Juon kahvit kalenteria selaten, tungen kannettavan tietokoneeni liian pieneen reppuun, suljen kahvinkeittimen, katson kelloa, nyt on jo kiire; missä autonavaimet? Pakko päästä ulos. Ovi kiinni. Kännykkä unohtui, haen kännyn, nyt tuli jo hiki, laukkukin painaa, ovi taas kiinni, tilaan hissin, naapuille huomenet, puuskutan autolle ja menoksi.

SOFIANLEHTO, KESÄDUUNI KLO. 6.30
Etuajassa. Silmiä kirvelee ja haukotuttaa. Leimaan kellokortin, huomenet työkaverille, haen lisää kahvia. Kaurapuuro porisee kattilassa, pienennän lämpöä, mutta on ottanut jo pohjaan kiinni. Kuuntelen raporttia, hörpin kahvia, työkaveri haluaa tupakalle, aamukiukkua, väsymystä ja aamuvuoron vetämättömyyttä. Vaihdan työvaatteet, kylvetän lapset, annan aamupalaksi puuroa, ei maistu hyvälle, tänään saa ottaa muroja. Kesäduuni blues!

SOFIANLEHTO, KESÄDUUNI KLO.12.00
Tauko! Menen kansliaan ja suljen oven. Nappaan jääkaapista eilisen eväsrahkan, ei lusikoita, haarukka, haarukoin kuivaa rahkaa. Kaivan repusta plarin, muutama muistiinpano ja paljon keltakynää. Työkaverilla kysymys, vaatii käyntiä koneella, palaan rahkan ja plarin ääreen, haarukka putoaa plarille. Lapsi raapii kanslian ovea, älä raavi ovea, mene odottamaan sohvalle lounasta, vedänkö illalla saman lämpän? Joku ilmoitti olevan vähän myöhässä, ei se mitään, kahvittelussa kestää ainakin vartti. Tänään saadaan uudet nenät Hakaniemen Pilailupuodista, mutta ei kovia neniä tai sattuu omaan nenään. Vaahtomuovinenät on paremmat; ovat kyllä rumemmat kuin kovat nenät. Entä jos vaan määrään ne kovat nenät, sadistista, olen inhimillinen ohjaaja, vaahtomuovin täytyy käydä. Hei mukula etkai sä lyö päätäsi siihen oveen!?

TYÖPAIKAN PARKKIPAIKKA KLO. 15.00
Muutokseen hoitajasta ohjaajaksi on aikaa vain pari tuntia. Verkkarit, lenkkarit, plari, muistivihko, tietokone, kännykkä, Teatteri Kallion avaimet, kylmää vettä naamalle, meetwurstia suoraan paketista, maitoa, vielä nälkä, pakko mennä ja juoksen autolle. Saavun pilailupuotiin, kolme vaahtomuovista pellen nenää ja valkoinen puuteri, kiitos.

TEATTERI KALLIO, TREENIT KLO. 16.30
Olen totuttanut esiintyjäni kahviin ja pullaan ennen treenejä. Kahvinkeitin päälle, tyhjennän astianpesukoneen, ei kuulu tehtäviini, olen liian kiltti. Maidon unohdin, juodaan sitten mustana. Vilkaisen muistiinpanoihini: mitähän tämäkin kohta tarkoitti, alun pitää olla napakka ja toimiva kuin junan vessa, tiukka leikkaus, kontaktia yleisöön, muistakaa kontaktia yleisöön, osallistetaan katsojaa, nyt kokeillaan ja leikitään, mokatakin saa, voiko tämä juttu edes toimia, perhanan epävarmuus, nyt vain harjoitellaan! Pää pystyyn, suunta löytyy kyllä, mutta taas se epävarmuus...

TEATTERIKALLIO, TREENIT KLO. 18.00
Ja otetaan uudestaan, olkaa hyvä…

TEATTERI KALLIO, TREENIT KLO.19.00
Ja otetaan uudestaan, olkaa hyvä…

TEATTERI KALLIO KLO.19.45
Kiitos. Himaan.

PASILA, KOTI KLO. 22.00
Käyn Facebookissa, kiitän vielä esiintyjiä treeneistä. Kiitos, ootte huippuja! Teatterissa tekeminen on sitä, että osaa kiittää ja kunnioittaa. Tulee hyvä mieli! Pesen hampaat ja painan pään tyynyyn. Ajatukset viuhuvat päässä, elämä on ihanaa, teatteri on ihanaa, huomenna taas kesätöihin. Pumpernikkelit, pelle itkee, hyvää yötä.

Lastenteatteriryhmä Pumpernikkelit on uusi helsinkiläinen lastenteatteriryhmä, jossa on kolme esiintyjää ja joka tekee esityksiä soveltavan teatterin menetelmillä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti