24. helmikuuta 2014

Katsojakokemus: Sidottu kenkiin, sidottu rooliin

Taru Kasandra
Teatterin, elokuvan ja taiteen freelancer


Sidottu kenkiin, sidottu rooliin

Photo: Sidottu/ Hanna Peiponen

Äänimatto alkaa pimeydestä. Kopinaa ja nitinää. Näin lähestyvät he, joiden liikettä ja liikkumista rajoitetaan. He muistuttavat nuoria, joilla ei ole hyvä olo omissa nahoissaan; jalkani kiinni sinun jaloissasi, solmussa kengännauhoista kompastellen.

Tanssillinen liikettä pursuava esitys Sidottu on ohjaaja Hanna Peiposen lempeillä käsillä ohjattu teos, joka valelee katsojaa alusta loppuun asti lämmöllä. Esitys on matka jalkapohjista päälaelle, matka joka on kepeää kuin leikki.

Harvoin kadulla pysähtyy miettimään, kuinka paljon valitsemamme kengät kertovat meistä ihmisenä, mutta lähdettyäni esityksestä, katselin muiden ihmisten kenkiä huomattavasti enemmän. Kengät ovat meille juuret, ilman jalkojamme emme poraudu maahan.

"Mä saan tukea mun arjessa." Kengät. Sidottu jalkoihin.
"Mä voin nauttia siitä matkasta." Kengät. Sidottu matkalle meidän jalkoihin.

Ne kuluvat jokaisella askeleellamme käytössä kuten aika pitkin esitystä. Ne kestävät tietyn matkan kuten ryhmäliikuntaohjaajan polvi. Ne ovat kanssamme jonkun hetken, jonka määrää emme entuudestaan tiedä. Ne keskustelevat kanssamme ja me kiinnymme niihin.

Liike ei vaadi miljöötä, ei tämäkään esitys. Tässä esityksessä liike vaatii vain aikaa, jota Peiponen työryhmälleen on antanut, antanut liikkeen heräillä, syttyä ja lopuksi roihuta.

Liikkeen roihua tukee esityksen valo- ja äänisuunnittelu, jolle annan erityisesti kiitosta, sillä niillä molemmilla liike on tuettu, esitetty parhaassa valossa - tai varjossa. Jopa valaisimista lähtevä ärsyttävä ja väistämätön sirinä on otettu osaksi esityksen ja esiintyjien autenttista live-äänimassaa.

Suosittelen esitystä kaikille, jotka haluavat nähdä jotain muuta kuin perinteistä puheteatteria, jotka pitävät arvoituksista ja joille kepeys tuo hyvän olon. Tämä esitys antoi minulle paljon enemmän rauhaa kuin tunnin jooga.

***

Esitykset Metropolia­teatterin Tanssistudiossa (H1006) 
osoitteessa Hämeentie 161.

Ke 26.2 klo 19
Pe 28.2 klo 19
Ti 4.3 klo 19
Ke 5.3 klo 19
To 6.3 klo 19

Esityksen kesto noin 45 min.

Liput 3,5/5 euroa. Liput voi varata ennakkoon 
osoitteesta sidottu2014@gmail.com tai numerosta
+358 50 512 1327.

Haastattelut ja lisätiedot:
Kirsi Ranta: kirsi.ranta@metropolia.fi +358 405511841

1 kommentti: