4. joulukuuta 2014

Katsojakokemus: ILO

Taru Kasandra
Teatterin, elokuvan ja taiteen freelancer

Katsojakokemus: ILO

Illalla annos teatterisirkusta? Kyllä kiitos! Teatteri Reipas Irma tuo lavalle uusimman teoksensa ILO, mikä nimensäkin mukaan antaa katsojalle iloa.

Esitys on vähäsanainen, mutta kertoo sitäkin enemmän. Ohjaaja Mammu Rauhalan tarkasti ohjaama teos on iloinen sirkus, surullinen karnevaali ja hieno oman aikansa kuvaus. Näin ilonsa menettäneitä ympäristö todella kohtelee; käydään läpi kaikki vaivaannuttavat hetket, repliikit, epätoivoiset neuvot ja jatkuva tuputettu apu, mistä kuitenkaan syvimmillään ei ole ilonsa menettäneelle mitään konkreettista apua.

Esitys ottaa haltuun koko tilan, joka kaikuu upeasti läpi sirkuksen. Äänimaisemalla esitys on toisinaan pelottava, toisinaan värisyttävä ja toisinaan äärimmäisen kaunis. Esitys istuttaa katsojansa tilan reunamille näennäiseen suojaan matalan valaistuksen taakse, mutta näyttelijät pitävät katsojansa otteessaan ja jatkuvasti valppaana. En suosittele esitystä uniselle tai täysin kokemattomalle teatterikatsojalle.

Aivan nuorimmille tai herkimmille katsojille esitys ei välttämättä jätä iloista jälkioloa, mutta esitystä hiljaa pohtiessa jäljelle jäävä olo on kiitollisuus ja helpotus, ymmärrys siitä miten hyvin omassa elämässä asiat voivat olla. Esitys muistuttaa kuin nuija, että se hyvyys mitä monen meidän elämä on pullollaan, puuttuu toisilta aivan täysin. Surussa vellova yksinäisyys syö hitaasti ja lopulta kokonaan.

Näyttelijöiden värikkäät asut, elävät ilmeet, kiljahtelevat äänet ja rosoiset repliikit tekevät esityksestä monitulkintaisesti läpeensä iloisen. Klassisten hauskuuttavien kohtausten seuratessa toisiaan alkaa tuhahdella turhautumisesta, siitä samasta tunteesta mikä yhteiskunnassa masentuneita hoidettaessa vallitsee. 

Esityksen hienoin osuus tulee aivan lopuksi. Täytyy muistaa, että ilonsa menettäneen on mahdollista löytää onni ja ilo elämäänsä uudestaan - ja millä tavalla!

***Ohjaus: Mammu Rauhala
Näyttämöllä: Juhani Kataja, Martta Kaukonen, Lissu Kirves, Salla Mäkinen, 
Juha Niemi ja Raisa Salo.

Teatteri Reipas Irma on helsinkiläinen ammatti- ja harrastajavoimin toimiva näyttämötaiteen ensemble, joka on perustettu vuonna 1994. Toiminta perustuu monialaiseen taiteelliseen työskentelyyn, jossa koko työryhmä osallistuu esitysten luomisprosessiin.

Näytökset: 
Forum Box, Ruoholahdenranta 3, Hki.

To 4.12. klo 19.00 Ensi-ilta
Ti 9.12. klo 19.00
Su 14.12. klo 19.00
Ti 16.12. klo 19.00
Ke 17.12. klo 19.00

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti